קצת הלכות חימום אוכל בשבת
שאלה: בשבת, האם מותר לשים כלי על גבי קדירה שאינה עומדת על האש, בשביל לשמור על חומה של הקדרה התחתונה?
תשובה: אסור.
מקור: קצה״ש סי׳ עא, בבדה״ש לד.
שאלה: אם אין על הסיר מכסה ואני שם צלחת או כלי אחר במקום מכסה, האם גם אז יהיה אסור? ומה הדין אם אני לא שם מתוך כוונה מיוחדת שישמור החום, אלא ב״סתם״?
תשובה: גם זה אסור.
מקורות:
כמפורש שם בסוף: ״ואם כיסה למעלה ולא למטה וסביבותיה אעפ״כ הוי הטמנה במקצת ושמה הטמנה, ועיי״ש עוד די״ל דכו״ע מודים באינו מוסיף דבכיסוי לחודי׳ אסור, ע״כ צריך ליזהר שלא לכסות קדירה בשבת בכרים וכסתות על פיה מלמעלה לשמור חומה דהוי מטמין בשבת״.
אך מותר להניח כיסוי בכדי לשמור התבשיל שלא יתלכלך לפי שאינו בשביל לשמור חומה אלא ככיסוי על הקדירה – שוע״ר רנז ד.
(וראה שבת כהלכה ח״ב, פי״א, סי״א ובביאורים ובתוספת שם ביאור ד׳. ולפמשנ״ת שם בדעת א׳ הב״י שכתב שהלוח עצמו ע״ג הקדירה לא איכפת לן מינה כיון שאינה נוגעת בצידי הקדרה, אף שלדידי׳ הטמנה במקצת שמה הטמנה – לפי שהלוח ניתן שלא לשם הטמנה, וכ״כ גם בהעו״ב בשו״ע אדה״ז הל׳ הטמנה הע׳ 175 – א״כ י״ל דהה״נ שיל״פ כן בדעת אדה״ז במהדו״ב, דאף דס״ל דעיקר ההטמנה במעמיד הבל הוא בפי הקדרה ולא בצידי׳, לית לן בה כיון שהלוח לא ניתן לשם הטמנה, אלא ליתן הבגדים עליו. ואם לא נאמר כן, בהכרח לפרש לאידך דמיירי דוקא כשאינו נוגע בפי הקדרה. ובשבת כהלכה בפנים לא נחית לחלק בהכי).
דעת אדה״ז במהדו״ב בכיסוי קדירה, כשמכוון גם בשביל לשמור על חומה – ראה העו״ב בשו״ע אדה״ז שם הע׳ 286.
#14752