If I daven on 12-13 Tammuz in a Minyan that says Tachanun and I do not say Tachanun on these days, I just skip it, right?

 

Yes, you should skip Tachanun, but in a manner that doesn’t call attention to your behavior.

 

טעמים ומקורות:

בכללות הענין ילה״ע מאג״ק ח״ז ע׳ קכה ואילך.

והנה יש שדנו משום לא תתגודדו (ראה גם משנ״ב סי׳ קלא סק״ו). אבל בימינו אלה בלקוטאי שנתקבצו מכ״מ עם שינויי נוסחאות ומנהגים לרוב, ל״ש כ״כ לא תתגודדו.

ובכלל, לענין נפ״א יש להוכיח שא״צ לעשות כמנהג המקום – ראה מגילה כב, ב. וכש״כ שאין לעשות היפך מנהגו שלא לומר תחנון. וראה שו״ת לבו״מ סי׳ רכו בתשו׳ לבעל קצה המטה. (וצ״ע מש״כ שלרב לא נתגלו ד׳ הזהר שהרי רב היינו ר׳ אבא שכתב הזהר). קצה המטה סתקפ״א סקמ״ב. מגן גבורים אלף המגן סי׳ קלא סק״ב. בני ציון ליטמאן שם סק״ב.

ובשו״ת מהר״ם בריסק סנ״א – ועיי״ש ח״ב סכ״ח – שבנפ״א בכלל ל״ש לא תתגודדו. וראה שו״ת שבה״ל ח״י סי׳ קנו סק״ב. אשי ישראל פכ״ה הע׳ כא. וש״נ.

אא״כ עובר לפני התיבה – ראה אבנ״ז או״ח סכ״ט.

ומ״מ יעשה בצינעא – ראה אג״ק חט״ו ע׳ נח (בנוגע להפכו – שהם א״א תחנון. ויש ללמוד מזה לעניננו). וראה שו״ת קנין תורה ח״ב סי״ח. ועוד.

וגם א״צ לומר י״ג מדות, כיון שאין חיוב לאומרו עם הציבור – ראה מש״כ הגרש״ק בכ״מ (חכמת שלמה בהגהות לשו״ע או״ח סס״ה. האלף לך שלמה או״ח סמ״ד. שיורי טהרה יו״ד סי׳ קצ ס״ט). דע״ת סס״ו ס״ג. תהל״ד סס״ו סק״ז.

ואף שכן מנהג העולם – ראה שו״ת אג״מ או״ח ח״ג ספ״ט. ושם שלא מצא מקור לזה. ובאמת, גם מכהנ״ל גם מוכח שכן הי׳ המנהג. וראה שו״ת בצה״ח ח״ה סס״א.

ולהעיר, שגם בוידוי יש מצוה להתודות עם הציבור – ואפילו כבר התוודה – כמפורש בשו״ע ורמ״א (ודאדה״ז) או״ח סתר״ז ס״ג (ס״ח). ובכ״מ שכ״ה גם בכל השנה כולה – קשר גודל להחיד״א סי״ט ס״ו (אבל עיי״ש מד׳ האריז״ל. והוא בשעה״כ נא, ג). חסל״א סי׳ קלא סק״ה. כה״ח פלאגי סט״ז ס״ח. ושם גם לענין נפ״א (וכדלקמן). וראה שו״ת יבי״א ח״ה או״ח ס״ז סק״ד. ולא ראינו מקפידים בזה. אבל יש שכתבו דד״ז ל״ש רק ביו״כ שמצוה להתודות – ראה שכנה״ג סתר״ז בהגה״ט סק״ג. פר״ח שם ובסי׳ קלד ס״א. ובכפות תמרים תוספת יו״כ יומא פז, ב נשאר בספק אם שייך בשאר ימי השנה. אבל כת״ש שאין ד׳ כנה״ג תח״י. וראה שלמי ציבור דיני וידוי ס״ד (קמח, ג) שע״ז סומכים העולם. ואדרבה י״א שבכבר התוודה הוא ככלב שב על קיאו, ובפרט ע״פ האריז״ל (אבל ראה כה״ח סי׳ קלא סקי״ג שבאומרו עם הציבור ש״ד).

וכ״ה גם לענין נפ״א – ניצוצי אורות לזח״ב קכח, ב ע״פ הזהר שם (בשם ס׳ שתי ידות פ׳ ויגש). וכ״כ בספרו שיו״ב סי׳ קלא סק״ה. והו״ד בשע״ת סק״ב. אבל כבר הקשו שסותר לגמ׳ מגילה כב, ב הנ״ל.

ולמעשה לא נהגו כן בכהנ״ל. ראה לקט הקמח החדש סק״ג.

וא״כ כש״כ לענין י״ג מדות שאי״ב חיוב מעיקר הדין. ולמעשה, כדאי להשתמט ולעבור לחדר אחר וכיו״ב.

 

 

#557