עירוב תבשילין על דג אפוי/צלוי

 

שאלה:

האם מותר לעשות עירוב תבשילין על דג או עוף הנאפה בתנור ללא משקה?

בהלכה כתוב שמותר בצלוי, אם דג אפוי וצלוי היינו הך?

 

מענה:

גם בשר או דג הנאפה בתנור דינם כתבשיל.

 

מקורות:

פשוט שבכלל צלי הוא, אף שמסברא יש לחלק שבצלי יוצא רוטב מהבשר. ומפורש הוא בהלכות קצובות לרב יהודאי גאון (בתורתן של ראשונים יו״ט ע׳ 22). אמנם, הל׳ דחוק ואינו רגיל. ובהערה שם שאפשר שצ״ל מבושל. וכן צידד באבני המקום קולדצקי ביצה א, רכב, ג – ע׳ תרמד, אף שלדינא כתב שפשוט שמועיל.

ודלא כמשמרת המועדות ביצה טז, ב שר״ל שבשר אפוי אינו בכלל, ממה שלא נקטו בגמרא שם ואפילו אפוי. ועיקר דיוקו אינו מוכרח (אלא שספרו אינו תח״י, וראיתי רק ממה שהביאו אחרים בשמו), שהרי בד״כ לשון אפי׳ נופל רק בפת (כבפירש״י וישב מ, א. ואגב, ידוע שמה שהביא רש״י שם לשון לע״ז לבאר הענין, כי בצרפתית תיבה אחת משמשת בד״כ לאפי׳ ולבישול. וראה פירש״י בשלח טז, כג. וכ״ה בתנ״ך בכ״מ. ובנוגע לעניננו – פירש״י ביצה טו, ב ד״ה אופין. יז, א ד״ה אין אופין. אלא שכאן פשוט שכ״ה הכוונה), וצלי הוא בשאר דברים, אף שלפעמים מצינו שהתיבות מתחלפות. אמנם, מצינו באיזהו מקומן שהחילוק אינו בנפעל, אם הוא פת או שאר דברים, אלא בהפעולה אם הוא בתנור או באש. (ולהעיר ממג״א קסח, לו. אדה״ז רנג בקו״א י. כן להעיר מהשקו״ט בצלי׳ אחר אפי׳ אי מבשל לרא״ם. ואכ״מ. וראה משנ״ב שיח, מא).

וראה מש״כ כן מד״ע בחשוקי חמד גיטין מא, ב. חוט שני יו״ט כא. הלכה סדורה יו״ט בוארון תקכז הערה לא.

וראה זה פלא, שבסמ״ק מצוריך במצוה קצב, בדין ע״ת (ונמצא הוא שם ב ע׳ רד הערה שעא) כתב: בשר מבושלת אבל לא בשר צלי. והוא תמוה. ומפורש בגמרא הפכו. וחשבתי שאולי נפלה בזה טה״ד. אבל ראה בס׳ ע״ת הערוך, ח הע׳ לה, שבדק ומצא שכ״ה גם בכת״י.

וראיתי בס׳ פסק״ת תקכז, יג שהביא שיש המפקפקים לערב בבשר וירקות הנאפים בתנור, שמא הוא בכלל אפי׳. ואין לזה שחר. וכל מקורותיו ללא יסוד, כמגדל פורח באויר. ומה שהביא מנשמ״א קב, ג – קאי במליח ולא בצלי, כמפורש שם. גם מה שהביא משלחן גבוה שם ג – לא מיני׳ ולא מקצתי׳, ומיירי שם בנוגע לערב בפשטידא, אם אפשר לומר שהמילוי יהא בגדר תבשיל והעיסה בגדר פת למ״ד דבעינן תרווייהו. גם נסתפק לדבריהם אם פשטידא מטוגנת מהני להיות במקום פת. ותו לא. גם מה שהביא מס׳ הלכות חג בחג ב, יח, מג בהע׳ 70 בשם החזו״א והגריש״א – הוא ענין אחר לגמרי, והשקו״ט שם הוא בקוגל מאטריות אם דינו כפת. ומאי שיאטי׳ לנדו״ז. ותמהני טובא שלא חלי ולא מרגיש בכ״ז.

 

 

#38679


Add Comment

Your Email address will not be published